Hummus z cizrny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Cizrna
  • 125 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Olej sezamový
  • 1 ks Koriandr čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 4 stroužek Česnek
  • 7 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Sezam - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 362 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 76 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 539.3 mg
  • Vláknina 20576.2 mg
  • Vitamín A 20576.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve studené vodě necháme (nejméně 12 hodin) nabobtnat sušenou cizrnu. Vody použijeme dvojnásobné množství v poměru k cizrně, protože ta by měla zdvojnásobit svůj objem.

  • 2

    Po nabobtnání nadbytečnou vodu slijeme, cizrnu přendáme do velkého hrnce a opět v poměru k cizrně přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Vodu přivedeme k varu, zprudka vaříme 10 minut, přitom pěnu, která se v průběhu vaření vytvoří na povrchu, sbíráme. Oloupeme 2 stroužky česneku, nakrájíme je nadrobno.

  • 3

    Z povařené cizrny odebereme do misky 4 lžíce nadbytečné vody pro případnou pozdější potřebu, ostatní tekutinu slijeme. Hladce rozmixujeme olivový olej, připravený česnek a pastu tahini.

  • 4

    Pasta tahini: zhotovíme ji v mixéru ze sezamu, sezamového oleje, citronové šťávy a soli. Poté postupně vmixujeme vodu, vyndáme pastu z mixéru a vmícháme 2 rozetřené stroužky česneku.

  • 5

    Přidáme cizrnu, vše opět nahrubo rozmixujeme, v případě potřeby naředíme odebranou vodou, podle chuti osolíme a opepříme.

  • 6

    Pokrm přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a vložíme do lednice.

  • 7

    Před podáváním pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a ozdobíme snítkami koriandru.

Komentáře k receptu