Hummus z cizrny
Suroviny
- 200 g Cizrna
- 125 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Olej sezamový
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 4 stroužek Česnek
- 7 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Sezam - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 21 g
- Sodík 76 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 539.3 mg
- Vláknina 20576.2 mg
- Vitamín A 20576.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve studené vodě necháme (nejméně 12 hodin) nabobtnat sušenou cizrnu. Vody použijeme dvojnásobné množství v poměru k cizrně, protože ta by měla zdvojnásobit svůj objem.
-
2
Po nabobtnání nadbytečnou vodu slijeme, cizrnu přendáme do velkého hrnce a opět v poměru k cizrně přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Vodu přivedeme k varu, zprudka vaříme 10 minut, přitom pěnu, která se v průběhu vaření vytvoří na povrchu, sbíráme. Oloupeme 2 stroužky česneku, nakrájíme je nadrobno.
-
3
Z povařené cizrny odebereme do misky 4 lžíce nadbytečné vody pro případnou pozdější potřebu, ostatní tekutinu slijeme. Hladce rozmixujeme olivový olej, připravený česnek a pastu tahini.
-
4
Pasta tahini: zhotovíme ji v mixéru ze sezamu, sezamového oleje, citronové šťávy a soli. Poté postupně vmixujeme vodu, vyndáme pastu z mixéru a vmícháme 2 rozetřené stroužky česneku.
-
5
Přidáme cizrnu, vše opět nahrubo rozmixujeme, v případě potřeby naředíme odebranou vodou, podle chuti osolíme a opepříme.
-
6
Pokrm přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou folií a vložíme do lednice.
-
7
Před podáváním pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a ozdobíme snítkami koriandru.