Zapečená bramborová kaše se strouhankou
Suroviny
- 900 g Brambory
- 50 g Sýr Niva (Rokfór)
- 180 g Strouhanka
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 498 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 23 g
- Sodík 699 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 39.7 mg
- Draslík 1054.9 mg
- Vláknina 14614.8 mg
- Vitamín A 14614.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a vsypeme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a povaříme 25 minut (do měkka). Uvařené brambory scedíme, přilijeme mléko, přidáme máslo a rozšťoucháme na kaši. Do kaše vmícháme strouhaný sýr.
-
2
Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme drobně pokrájenou cibulku s česnekem, krátce orestujeme, ochutíme hořčicí a všechno vmícháme do strouhanky. Osolíme, opepříme, potom kaši vařečkou a stěrkou přendáme do pekáčku, posypeme ochucenou strouhankou a dáme zapékat.
-
3
Pečeme při vyšší teplotě 15 minut.
-
4
Zdobíme sekanou petrželkou, podáváme jako přílohu k smaženým pokrmům.