Zelný nákyp s těstovinami a šunkou
Suroviny
- 850 g Zelí kysané
- 20 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Eidam cihla 40%
- 250 g Šunka dušená
- 500 g Těstoviny čtyřvaječné
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 20 g
- Sodík 590 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 58.3 mg
- Draslík 494.5 mg
- Vláknina 8849.8 mg
- Vitamín A 8849.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 102.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody, slijeme a necháme okapat.
-
2
Kysané zelí vložíme do hrnce, přilijeme 50 ml vývaru a vaříme asi 10 minut. Potom přidáme na nudličky nakrájenou šunku, očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku, trochu cukru, rajčatový protlak, sůl a pepř. Přilijeme zbylý vývar a zamícháme.
-
3
Do máslem vymaštěného pekáče dáme vařené těstoviny, připravenou zelnou směs a zlehka promícháme.
-
4
Nákyp pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut. Chvíli před dopečením posypeme povrch nastrouhaným sýrem.
-
5
Vhodnou přílohou je zeleninový salát.