Koláč s uzeným pstruhem
Suroviny
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 90 g Máslo čerstvé
- 250 g Zelenina nakládaná
- 100 g Créme fraiche
- 230 g Pstruh uzený
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Zázvor celý
- 2 kávová lžička Sirup zázvorový
- 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 31 g
- Sodík 294 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 310.3 mg
- Draslík 323.9 mg
- Vláknina 7496.5 mg
- Vitamín A 7496.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli opékáme 8-10 minut na mírném ohni v pánvi s rozehřátým máslem, pánev odstavíme, vmícháme zelený pepř, zázvorový sirup, zázvor a pstruha.
-
2
Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, prsty zapracujeme máslo, přidáme 2 lžíce studené vody, žloutek, vypracujeme tuhé těsto, krátce prohněteme a zabalené do potravinářské folie dáme na půl hodiny do ledničky odpočinout.
-
3
Potom ho rozválíme na tenkou placku, vyložíme jím formu na koláč o průměru 23 cm, několikrát propíchneme, zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Odstraníme zátěž i alobal a těsto pečeme ještě 10 minut dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme mírně vychladnout, teplotu v troubě snížíme na 180 °C a na upečené těsto naneseme směs s pstruhem.
-
4
Smícháme žloutky, creme fraiche, petrželku, smetanu ke šlehání, pažitku, sůl a pepř a rozetřeme na směs s pstruhem. Potom dalších 35-40 minut pečeme dozlatova.
-
5
Před podáváním necháme mírně vychladnout. Porce doplníme míchaným salátem nebo dušenou zeleninou a ozdobíme klínkem citronu a snítkou petrželky.