Závin s lososem
Suroviny
- 300 g Listové těsto
- 450 g Losos obecný
- 180 g Máslo čerstvé
- 50 g Rýže dušená
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 kávová lžička Petržel - nať
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 57 g
- Sodík 261 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 304.3 mg
- Draslík 446.6 mg
- Vláknina 2995.4 mg
- Vitamín A 2995.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V osolené vodě vaříme vejce 8 minut, poté prudce ochladíme, necháme mírně vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rýži vaříme v mírně osolené vodě 10 - 15 minut do měkka, scedíme a odložíme.
-
2
Cibuli opékáme 5 minut na pánvi s rozehřátým olejem, potom přidáme česnek, opékáme půl minuty, následně spolu s petrželkou, citronovou kůrou, koprem a lososem vmícháme do rýže.
-
3
Listové těsto rozválíme na obdélník o rozměrech 40 x 30 cm, přeneseme na plech potřený studenou vodou, na polovinu těsta naneseme polovinu náplně, necháme dvoucentimetrové okraje. Náplň poklademe kolečky vajec, navrch rozetřeme zbývající náplň. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, těsto přehneme a okraje přitiskneme k sobě. Vrchní stranu ozdobíme lístečky, které jsme vytvořili z odřezků těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a 30 - 35 minut pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, až získá zlatou barvu.
-
4
Na mírném ohni v hrnci rozehřejeme máslo, ve druhém hrnci přivedeme k varu vinný ocet s citronovou šťávou. Mixerem našleháme bílky se špetkou soli, při zapnutém mixeru postupně přiléváme horký ocet s citronovou šťávou, potom tenkým praménkem horké máslo. Hotovou omáčku osolíme a opepříme.
-
5
V horké lázni udržujeme omáčku teplou, závin vyjmeme z trouby a ihned servírujeme s trochou holandské omáčky.
-
6