Slavnostní rybí páj

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Mořský ďas
  • 300 g Filé z mořského jazyka
  • 300 g Filé z aljašské tresky
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 120 g Žampiony čerstvé
  • 120 g Krevety tygří - loupané
  • 900 g Mušle slávky
  • 500 g Brambory
  • 600 ml Vývar zeleninový
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 3 ks Šalotka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 710 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 1063 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 285.6 mg
  • Draslík 1708.2 mg
  • Vláknina 6608.5 mg
  • Vitamín A 6608.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.9 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve středně velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme na siném ohni pod pokličkou 3 - 4 minuty slávky. Ty, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, ve které se vařily, uschováme. Slávky necháme vychladnout, šalotky opékáme 5 minut na pánvi s rozpuštěnými 30 g másla, přidáme žampiony, opékáme ještě 2 minuty, přilijeme víno a vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Směs vyklopíme do mělké zapékací misky o objemu 1,5 litru, přidáme vychladlé a vyloupané slávky.

  • 2

    Ve vývaru court-bouillon vaříme 2 minuty maso z mořského ďasa, přidáme mořský jazyk, tresku, krevety a další 2 minuty povaříme. Ryby i krevety vložíme do zapékací misky.

  • 3

    Zbývající máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a mícháme do hladka. Dvě minuty zahříváme, poté vmícháme do vývaru. Přidáme tekutinu, ve které se vařily slávky a vaříme do zhoustnutí. Vmícháme smetanu, za občasného míchání 15 minut vaříme, osolíme, opepříme a nalijeme na směs v zapékací misce.

  • 4

    Uvaříme brambory, scedíme, rozmačkáme, promícháme s máslem, žloutky, muškátovým oříškem, mlékem, solí a pepřem. Sáčkem na zdobení dortů naneseme na směs v zapékací misce, poté pečeme 30 minut do zlatova v troubě, předehřáté na 200°C.

  • 5

    Rozdělíme na talíře, ozdobené petrželkou servírujeme.

Komentáře k receptu