Slavnostní rybí páj
Suroviny
- 300 g Mořský ďas
- 300 g Filé z mořského jazyka
- 300 g Filé z aljašské tresky
- 90 g Máslo čerstvé
- 120 g Žampiony čerstvé
- 120 g Krevety tygří - loupané
- 900 g Mušle slávky
- 500 g Brambory
- 600 ml Vývar zeleninový
- 125 ml Mléko polotučné
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 710 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1063 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 285.6 mg
- Draslík 1708.2 mg
- Vláknina 6608.5 mg
- Vitamín A 6608.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.9 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve středně velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme na siném ohni pod pokličkou 3 - 4 minuty slávky. Ty, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, ve které se vařily, uschováme. Slávky necháme vychladnout, šalotky opékáme 5 minut na pánvi s rozpuštěnými 30 g másla, přidáme žampiony, opékáme ještě 2 minuty, přilijeme víno a vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Směs vyklopíme do mělké zapékací misky o objemu 1,5 litru, přidáme vychladlé a vyloupané slávky.
-
2
Ve vývaru court-bouillon vaříme 2 minuty maso z mořského ďasa, přidáme mořský jazyk, tresku, krevety a další 2 minuty povaříme. Ryby i krevety vložíme do zapékací misky.
-
3
Zbývající máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a mícháme do hladka. Dvě minuty zahříváme, poté vmícháme do vývaru. Přidáme tekutinu, ve které se vařily slávky a vaříme do zhoustnutí. Vmícháme smetanu, za občasného míchání 15 minut vaříme, osolíme, opepříme a nalijeme na směs v zapékací misce.
-
4
Uvaříme brambory, scedíme, rozmačkáme, promícháme s máslem, žloutky, muškátovým oříškem, mlékem, solí a pepřem. Sáčkem na zdobení dortů naneseme na směs v zapékací misce, poté pečeme 30 minut do zlatova v troubě, předehřáté na 200°C.
-
5
Rozdělíme na talíře, ozdobené petrželkou servírujeme.