Špenátová roláda

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 380 g Filé z aljašské tresky
  • 50 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 230 g Špenátový protlak mražený
  • 120 g Sýr Ricotta
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 kávová lžička Pažitka
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 535 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 492 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 466.7 mg
  • Draslík 443.8 mg
  • Vláknina 6070.5 mg
  • Vitamín A 6070.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.3 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce s rozpuštěným máslem vmícháme mouku, půl minuty zahříváme, za stálého míchání přilijeme mléko, zvolna 2 minuty vaříme, odstavíme a necháme vychladnout.

  • 2

    Z rozmraženého špenátu vytlačíme nadbytečnou tekutinu, nadrobno ho nakrájíme, vmícháme do omáčky, přidáme žloutky, estragon, muškátový oříšek, sůl a pepř. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho zapracujeme do špenátové hmoty. Máslem vytřeme plech na pečení o rozměrech 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení. Potom na něj rozetřeme špenátovou hmotu, načež 15 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud hmota nenabude na objemu a na povrchu nezezlátne. Po upečení rychle vyklopíme na čistou utěrku, sloupneme papír na pečení, zabalíme.

  • 3

    Vroucí vodou přelijeme tresku a necháme 10 minut stát. Potom rybu vyjmeme, vykostíme, rozebereme na kousky, promícháme s parmazánem, sýrem Ricotta, jarní cibulkou, na slunci sušenými rajčaty, pažitkou, solí a pepřem.

  • 4

    Rozbalíme špenátovou roládu, potřeme náplní z tresky, znovu pevně zabalíme, položíme na plech spojem dospod a ještě 20 minut pečeme.

  • 5

    Hotovou roládu nakrájíme, rozdělíme na talíře a servírujeme s pikantní omáčkou podle chuti.

Komentáře k receptu