Špenátová roláda
Suroviny
- 380 g Filé z aljašské tresky
- 50 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 230 g Špenátový protlak mražený
- 120 g Sýr Ricotta
- 200 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 kávová lžička Pažitka
- 1 kávová lžička Estragon
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 535 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 38 g
- Sodík 492 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 466.7 mg
- Draslík 443.8 mg
- Vláknina 6070.5 mg
- Vitamín A 6070.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.3 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce s rozpuštěným máslem vmícháme mouku, půl minuty zahříváme, za stálého míchání přilijeme mléko, zvolna 2 minuty vaříme, odstavíme a necháme vychladnout.
-
2
Z rozmraženého špenátu vytlačíme nadbytečnou tekutinu, nadrobno ho nakrájíme, vmícháme do omáčky, přidáme žloutky, estragon, muškátový oříšek, sůl a pepř. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho zapracujeme do špenátové hmoty. Máslem vytřeme plech na pečení o rozměrech 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení. Potom na něj rozetřeme špenátovou hmotu, načež 15 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud hmota nenabude na objemu a na povrchu nezezlátne. Po upečení rychle vyklopíme na čistou utěrku, sloupneme papír na pečení, zabalíme.
-
3
Vroucí vodou přelijeme tresku a necháme 10 minut stát. Potom rybu vyjmeme, vykostíme, rozebereme na kousky, promícháme s parmazánem, sýrem Ricotta, jarní cibulkou, na slunci sušenými rajčaty, pažitkou, solí a pepřem.
-
4
Rozbalíme špenátovou roládu, potřeme náplní z tresky, znovu pevně zabalíme, položíme na plech spojem dospod a ještě 20 minut pečeme.
-
5
Hotovou roládu nakrájíme, rozdělíme na talíře a servírujeme s pikantní omáčkou podle chuti.