Krabí suflé
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Strouhanka
- 50 g Sýr Gruyére
- 230 g Krabí maso mražené
- 230 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 37 g
- Sodík 616 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 333.2 mg
- Draslík 152.3 mg
- Vláknina 2102 mg
- Vitamín A 2102 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci s rozpuštěným máslem za občasného míchání na mírném ohni opékáme 8 minut cibuli, dokud nezměkne. Přidáme česnek a ještě minutu zahříváme. Vmícháme práškovou hořčici, za stálého míchání další minutu zahříváme, postupně vmícháme mléko. Trochu zesílíme oheň, pomalu za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme 2 minuty, následně odstavíme, vmícháme sýr a necháme trochu vystydnout.
-
2
Do vychladlé omáčky všleháme žloutky, přidáme krabí maso, pažitku, cayenský pepř, sůl a pepř podle chuti.
-
3
Máslem důkladně vytřeme a strouhankou vysypeme formu na suflé nebo zapékací misku o objemu 1,5 litru. V misce ušleháme pevný sníh z bílků a postupně jej zapracováváme do omáčky s krabím masem. Touto hmotou naplníme připravenou formu na suflé nebo zapékací misku, pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 200°C, aby suflé nabylo na objemu a na povrchu zezlátlo.
-
4
Rozdělíme na talíře a ihned servírujeme.