Bouillabaisse
Suroviny
- 18 krajíc Bageta
- 1700 ml Vývar rybí
- 150 ml Olej olivový
- 0.25 kávová lžička Šafrán
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 5 ks Rajčata
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 0.25 ks Chilli paprička sušená
- 0.5 ks Pomeranče
- 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 hrst Tymián čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 2 kg Mořské plody mix
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1022 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 61.7 mg
- Draslík 767.8 mg
- Vláknina 10107.8 mg
- Vitamín A 10107.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli, pórek, česnek a fenykl opékáme 10 - 15 minut ve velkém hrnci s rozehřátým olejem. Když zelenina začne měknout, přidáme tymián, rajčata, pomerančovou kůru, sůl, pepř a zahříváme ještě dalších 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou. Přilijeme horký vývar a polévku 10 minut vaříme. Potom přidáme plody moře, ryby a dalších 10 minut povaříme.
-
2
Olivovým olejem potřeme čtvrtky červené papriky, pod silně rozehřátým grilem pečeme 5 - 6 minut, až slupka skoro zčerná. Vložíme do plastového sáčku, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme a následně rozmixujeme s šafránem, žloutkem, citrónovou šťávou, chilli papričkami, solí a pepřem na hladkou pastu. Do ní po kapkách přidáváme olivový olej, když začne hmota houstnout, přiléváme ho tenkým praménkem. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji trochou horké vody.
-
3
Opečeme krajíčky bagety, plody moře a ryby rozdělíme do misek, přelijeme trochou polévky.