Vařený losos
Suroviny
- 50 g Řeřicha
- 1500 g Losos obecný
- 230 ml Olej olivový
- 1800 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 ks Cibulka jarní
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Okurka salátová
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 627 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1211 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 147.8 mg
- Draslík 988.3 mg
- Vláknina 4598.6 mg
- Vitamín A 4598.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si řeřichovou majonézu: na jemno rozmixujeme žloutek, hořčici, česnek, bazalku, citrónovou šťávu a řeřichu. Stále mixujeme, po kapkách přidáváme olej. Když směs začne houstnout, začneme olej přilévat tenkým praménkem, dokud všechen nezpracujeme. Majonézu dáme do misky, vmícháme jarní cibulku, osolíme, opepříme, přikryjeme potravinářskou folií a uložíme do ledničky.
-
2
Omyjeme a osušíme lososa, odstraníme ploutve. Vložíme ho do kotlíku na ryby nebo velkého pekáče se silným dnem, přelijeme vývarem, na mírném ohni přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme vychladnout. Potom ho přeneseme na vrstvu papírových utěrek a osušíme. Hlavu i ocas odřízneme, stáhneme kůži nejprve z kulatější hřbetní části, potom z břišní části. Rozevřeme rybu, odřízneme maso od páteře. Půlku ryby opatrně převrátíme řeznou stranou navrch na mísu, na které ji budeme servírovat, vykostíme ji, druhou polovinu položíme na první. Přiložíme také hlavu a ocas, aby ryba vypadala jako by byla celá.
-
3
Na lososa klademe od ocasu plátky okurky, dáváme je přes sebe, aby vypadaly jako šupiny. Rybu také můžeme naporcovat a obložit až na talířích.
-
4
Servírujeme s řeřichovou majonézou.