Sépie ve vlastním inkoustu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 401 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 9 g
- Sodík 1329 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 126 mg
- Draslík 800.9 mg
- Vláknina 9695.8 mg
- Vitamín A 9695.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podle návodu na obalu připravíme instantní polentu, do ní vmícháme nakrájenou petrželku, sůl a pepř.
-
2
Z těl sépií vytáhneme chapadla a hlavu, chapadla odřízneme, z hlavy vyjmeme váček s barvivem a uschováme ho. Hlavu i vnitřnosti vyhodíme, tělo rozkrojíme podélně na tmavě zbarveném hřbetu, odstraníme sépiovou kost, stáhneme kůži, maso opláchneme, osušíme pomocí papírových utěrek a nakrájíme na kousky, chapadla necháme celá. Nařízneme váček s barvivem (inkoustem), barvivo zředíme trochou vody a odložíme.
-
3
Cibuli opékáme 8 - 10 minut v hrnci s rozehřátým olejem, potom přidáme česnek a ještě půl minuty zahříváme. Vmícháme sépie, 5 minut opékáme do zlatova. Přisypeme mletou papriku, půl minuty mícháme, přidáme rajčata, následně pokrm dusíme 2 - 3 minuty, aby rajčata změkla a začala se rozpadat.
-
4
Potom přilijeme rybí vývar, červené víno a zředěnou černou sépiovou tekutinu, důkladně zamícháme, bez pokličky vaříme 25 minut od doby varu. Maso by mělo být křehké a omáčka zhoustne, podle chuti osolíme, opepříme. Na talíře rozdělíme polentu, navrch upravíme sépie s omáčkou a ozdobené snítkou petrželky. Ihned podáváme.