Krokety se šunkou a sýrem
Suroviny
- 450 g Brambory
- 50 g Šunka dušená
- 130 g Strouhanka
- 80 g Sýr Čedar
- 80 g Sýr Čedar
- 10 g Koriandr čerstvý
- 300 ml Mléko polotučné
- 150 ml Mléko polotučné
- 150 ml Vývar zeleninový
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 0.11 šálek Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 672 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 43 g
- Sodík 829 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 262.2 mg
- Draslík 757.8 mg
- Vláknina 9724.3 mg
- Vitamín A 9724.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory vaříme v mléce tak dlouho, až změknou a všechno mléko se do nich vstřebá. Ještě teplé brambory ve větší misce rozmačkáme a přidáme k nim nasekanou jarní cibulku, rozpuštěné máslo, nastrouhaný čedar a vejce. Dobře promícháme. Do misky přidáme na kostičky nakrájenou šunku, hladkou mouku, sůl a pepř. Znovu promícháme.
-
2
Ze směsi vytvarujeme kulaté kroketky a ty obalíme nejprve v rozšlehaném vejci a pak ve strouhance.
-
3
Ve větší pánvi (případně ve fritéze) rozpálíme olej a v něm upečeme kroketky dozlatova.
-
4
Nyní si uvaříme omáčku: V menším kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vytvoříme růžovou jíšku. Odstavíme z ohně a vmícháme mléko, zeleninový vývar, nastrouhaný čedar, hořčici a čerstvý koriandr. Osolíme a opepříme a na mírném ohni povaříme až omáčka zhoustne.
-
5
Kroketky servírujeme teplé, přelité omáčkou a ozdobené rajčátkem.