Mořský okoun se zázvorem a jarními cibulkami
Suroviny
- 350 g Rýže dušená
- 400 g Okouník mořský
- 5 kávová lžička Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Olej sezamový
- 5 ks Cibulka jarní
- 1 ks Limetka
- 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 2 polévková lžíce Zázvor mletý
- 4 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 4 polévková lžíce Vývar rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 269 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 7 g
- Sodík 626 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 42 mg
- Draslík 523.7 mg
- Vláknina 6694 mg
- Vitamín A 6694 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.3 mg
- Vitamín E 4.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velkého hrnce dáme vodu, nad její hladinu umístíme mísu vhodnou pro vaření v páře, do které jsme dali polovinu množství jarní cibulky a všechen zázvor a na to položili rybu omytou zvenčí i zevnitř studenou tekoucí vodou, osušenou papírovými utěrkami a potřenou polovinou sójové omáčky. Přiklopíme, přivedeme k varu a vaříme 10-12 minut v páře doměkka. Místo mísy je možno použít napařovací košíček.
-
2
Rybu opatrně přeneseme na nahřátou mísu, na níž se bude ryba servírovat, a udržujeme v teple. Cibulku a zázvor, které jsme rovněž vařili v páře, nepoužijeme. Na rybu nasypeme zbývající jarní cibulku a koriandr a přelijeme směsí ze slunečnicového a sezamového oleje zahřátou na velmi vysokou teplotu.
-
3
Smícháme zbývající sójovou omáčku s horkým rybím vývarem a touto směsí také přelijeme rybu. Servírujeme s klínky limety a v páře vařenou rýží.