Mořský okoun se zeleninou
Suroviny
- 600 g Okoun - filety
- 1 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 2 ks Cuketa
- 2 ks Rajčata
- 0.5 ks Paprika červená
- 0.5 ks Paprika zelená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Sůl mořská
- 0.4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 290 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1204 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 367.5 mg
- Vláknina 7340.3 mg
- Vitamín A 7340.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a papriku nakrájíme na kousky a na přibližně velké kousky nakrájíme i lilek a cukety, posypeme solí a necháme 30 minut odpočinout, dokud nepustí šťávu. Potom opláchneme pod studenou tekoucí vodou a za pomoci papírových utěrek osušíme.
-
2
Cibuli a česnek opékáme 10 minut na mírném ohni v hrnci s rozehřátým olejem, potom přidáme papriky, cukety a lilek, osolíme, opepříme, zamícháme a přiklopené velmi zvolna dusíme 30 minut. Přidáme rajčata a dusíme ještě 15 minut.
-
3
Zálivku připravíme mírným rozmixováním bazalky, česneku a poloviny olivového oleje. Potom vmícháme zbývající olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a odložíme.
-
4
Na pánvi rozehřáté na vysokou teplotu opékáme 3-4 minuty z každé strany osolené, opepřené a trochou oleje potřené filety z mořského okouna. Nejdříve opékáme stranu z kůží a rybu obracíme velmi opatrně, aby se nám nerozpadla.
-
5
Na talíře rozdělíme zeleninovou směs, do které jsme ještě vmíchali bazalku, na ni položíme rybu, okolo nalijeme zálivku a servírujeme.