Krémová polévka z brokolice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr Parmezán
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 750 ml Vývar slepičí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Brokolice
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 373 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 1158 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 74 mg
  • Draslík 456.4 mg
  • Vláknina 8988.3 mg
  • Vitamín A 8988.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 130.8 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a stonky pokrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme brokolici a podusíme na mírném ohni, až trochu změkne. Zaprášíme moukou a za stálého míchání opékáme asi 2 minuty. Poté rozředíme vývarem, přidáme mléko a uvedeme téměř k varu, ale nevaříme! Přimícháme smetanu, sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek a polovinu strouhaného sýra. Necháme asi 2 minuty prohřát do rozpuštění sýra.

  • 2

    Polévku podáváme posypanou zbytkem strouhaného sýra a ozdobenou tenkými plátky citrónu.

Komentáře k receptu