Krémová polévka z brokolice
Suroviny
- 100 g Sýr Parmezán
- 150 ml Mléko polotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 750 ml Vývar slepičí
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Brokolice
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 373 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 29 g
- Sodík 1158 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 74 mg
- Draslík 456.4 mg
- Vláknina 8988.3 mg
- Vitamín A 8988.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 130.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a stonky pokrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme brokolici a podusíme na mírném ohni, až trochu změkne. Zaprášíme moukou a za stálého míchání opékáme asi 2 minuty. Poté rozředíme vývarem, přidáme mléko a uvedeme téměř k varu, ale nevaříme! Přimícháme smetanu, sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek a polovinu strouhaného sýra. Necháme asi 2 minuty prohřát do rozpuštění sýra.
-
2
Polévku podáváme posypanou zbytkem strouhaného sýra a ozdobenou tenkými plátky citrónu.