Krémová rajská polévka
Suroviny
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 6 ks Rajčata
- 3 ks Žemle tuková
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar slepičí
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 367 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 84 g
- Sodík 619 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 61.8 mg
- Draslík 219.1 mg
- Vláknina 4120.2 mg
- Vitamín A 4120.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Housky nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi asi na jedné lžíci másla.
-
2
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme nahrubo, rajčata spaříme a oloupáme, zbavíme semínek a nakrájíme na hrubší kousky.
-
3
Ve větším kastrole rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibuli a mrkev a opečeme, zaprášíme moukou, zamícháme a za stálého míchání pomalu přilijeme vývar. Přidáme rajčatový protlak, dobře prošleháme metličkou, vsypeme rajčata, česnek, pepř, sůl a cukr. Zamícháme, přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu, poté zmírníme oheň a vaříme asi 1,5 hodiny.
-
4
Poté odstavíme, přidáme 150 ml smetany a polévku nalijeme do mixéru a umixujeme dohladka. Zbylou smetanu ušleháme.
-
5
Polévku nalijeme do talířů, každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme s opečenými kostičkami housky.