Michiganská žlutá hrachová polévka
Suroviny
- 350 g Hrách loupaný
- 500 g Vepřový bok uzený
- 1500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Majoránka
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 604 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 110 g
- Sodík 1956 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 61.7 mg
- Draslík 567.7 mg
- Vláknina 12422.2 mg
- Vitamín A 12422.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrách propláchneme pod studenou vodou a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev a celer pokrájíme na drobné kostičky.
-
2
Do hrnce dáme vodu, vložíme celý bůček a uvedeme do varu. Zmírníme oheň a pod pokličkou vaříme asi 1,5 hodiny. Změklý bůček vyndáme na talíř. Z vývaru sebereme lžící tuk a vývar nalijeme do většího hrnku.
-
3
Do hrnce od vývaru dáme rozehřát sádlo, vsypeme cibuli, celer a mrkev a za stálého míchání asi 4 minuty osmažíme. Na tento základ vlijeme vývar, přidáme hrách, sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek a sušenou majoránku. Zakryjeme poklicí a vaříme asi 1 hodinu. Vařený bůček nakrájíme na menší kostky, dáme do polévky a vaříme ještě 30 až 40 minut.