Michiganská žlutá hrachová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 250 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Hrách loupaný
  • 500 g Vepřový bok uzený
  • 1500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Majoránka
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 604 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 110 g
  • Sodík 1956 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 61.7 mg
  • Draslík 567.7 mg
  • Vláknina 12422.2 mg
  • Vitamín A 12422.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrách propláchneme pod studenou vodou a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev a celer pokrájíme na drobné kostičky.

  • 2

    Do hrnce dáme vodu, vložíme celý bůček a uvedeme do varu. Zmírníme oheň a pod pokličkou vaříme asi 1,5 hodiny. Změklý bůček vyndáme na talíř. Z vývaru sebereme lžící tuk a vývar nalijeme do většího hrnku.

  • 3

    Do hrnce od vývaru dáme rozehřát sádlo, vsypeme cibuli, celer a mrkev a za stálého míchání asi 4 minuty osmažíme. Na tento základ vlijeme vývar, přidáme hrách, sůl, mletý pepř, strouhaný muškátový oříšek a sušenou majoránku. Zakryjeme poklicí a vaříme asi 1 hodinu. Vařený bůček nakrájíme na menší kostky, dáme do polévky a vaříme ještě 30 až 40 minut.

Komentáře k receptu