Polévka z černých fazolí
Suroviny
- 100 g Vepřový bok uzený
- 200 g Fazole černé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 0.25 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 0.25 ks Petržel kořen
- 1 stroužek Česnek
- 1.8 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Víno madeira
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 263 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 6 g
- Sodík 586 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 73.1 mg
- Draslík 953.2 mg
- Vláknina 17397.5 mg
- Vitamín A 17397.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené fazole namočíme do studené vody den předem.
-
2
Vejce uvaříme natvrdo. Bůček nakrájíme na drobné kostky, zeleninu očistíme a pokrájíme nadrobno, cibuli pokrájíme na drobné kostičky a česnek nasekáme nahrubo.
-
3
V hrnci rozškvaříme bůček, přidáme cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, sůl, pepř a česnek, krátce osmahneme asi 2 minuty. Potom vsypeme zcezené namočené fazole, promícháme, zalijeme vodou a přikryjeme pokličkou. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a pod částečně odkrytou pokličkou vaříme do změknutí fazolí, nejméně 2 hodiny. Potom polévku propasírujeme sítem do jiného hrnce, vmícháme citrónovou šťávu a madeiru a necháme 5 minut povařit na mírném ohni.
-
4
Podáváme horké sypané vařeným vejcem.