Polévka z černých fazolí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Vepřový bok uzený
  • 200 g Fazole černé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 0.25 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 0.25 ks Petržel kořen
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.8 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Víno madeira
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 263 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 586 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 73.1 mg
  • Draslík 953.2 mg
  • Vláknina 17397.5 mg
  • Vitamín A 17397.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené fazole namočíme do studené vody den předem.

  • 2

    Vejce uvaříme natvrdo. Bůček nakrájíme na drobné kostky, zeleninu očistíme a pokrájíme nadrobno, cibuli pokrájíme na drobné kostičky a česnek nasekáme nahrubo.

  • 3

    V hrnci rozškvaříme bůček, přidáme cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, sůl, pepř a česnek, krátce osmahneme asi 2 minuty. Potom vsypeme zcezené namočené fazole, promícháme, zalijeme vodou a přikryjeme pokličkou. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a pod částečně odkrytou pokličkou vaříme do změknutí fazolí, nejméně 2 hodiny. Potom polévku propasírujeme sítem do jiného hrnce, vmícháme citrónovou šťávu a madeiru a necháme 5 minut povařit na mírném ohni.

  • 4

    Podáváme horké sypané vařeným vejcem.

Komentáře k receptu