Mořský jazyk na florentský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Potočnice
  • 800 g Platýz - filety
  • 8 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 600 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Hořčice v prášku
  • 2 ks Estragon
  • 1 ks Bobkový list
  • 8 ks Rajčata
  • 0.5 ks Cibule
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1080 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 1534 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 215.7 mg
  • Draslík 2231.6 mg
  • Vláknina 17851.4 mg
  • Vitamín A 17851.4 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85.2 mg
  • Vitamín E 5.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na mírném ohni přivedeme k varu estragon, mléko, citronovou kůru, cibuli a bobkový list, odstavíme a necháme 30 minut stát, aby se chuti promíchaly.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo a rozmícháme v něm práškovou hořčici, mouku a postupně všleháme přecezené ochucené mléko. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zvolna 2 minuty do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme smetanu ke šlehání, sýr, muškátový oříšek, podle chuti osolíme, opepříme a na povrch omáčky položíme pečicí papír, aby se neutvořil škraloup.

  • 3

    V osolené vodě vaříme půl minuty špenát, prudce ho ochladíme pod tekoucí vodou, necháme okapat, osušíme a rozložíme do zapékací misky vymazané máslem.

  • 4

    Omyjeme a osušíme rybí filety. Potom je osolíme, opepříme, sbalíme do závitků, upravíme je na špenát, zalijeme sýrovou omáčkou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 35 minut, aby sýr začal zlátnout.

  • 5

    Servírujeme s rajčaty, listovou zeleninou a křupavým bílým pečivem.

Komentáře k receptu