Mořský jazyk na florentský způsob
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Potočnice
- 800 g Platýz - filety
- 8 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 600 ml Mléko polotučné
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Hořčice v prášku
- 2 ks Estragon
- 1 ks Bobkový list
- 8 ks Rajčata
- 0.5 ks Cibule
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1080 kcal
- Sacharidy 95 g
- Tuky 48 g
- Sodík 1534 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 215.7 mg
- Draslík 2231.6 mg
- Vláknina 17851.4 mg
- Vitamín A 17851.4 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.2 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na mírném ohni přivedeme k varu estragon, mléko, citronovou kůru, cibuli a bobkový list, odstavíme a necháme 30 minut stát, aby se chuti promíchaly.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo a rozmícháme v něm práškovou hořčici, mouku a postupně všleháme přecezené ochucené mléko. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zvolna 2 minuty do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme smetanu ke šlehání, sýr, muškátový oříšek, podle chuti osolíme, opepříme a na povrch omáčky položíme pečicí papír, aby se neutvořil škraloup.
-
3
V osolené vodě vaříme půl minuty špenát, prudce ho ochladíme pod tekoucí vodou, necháme okapat, osušíme a rozložíme do zapékací misky vymazané máslem.
-
4
Omyjeme a osušíme rybí filety. Potom je osolíme, opepříme, sbalíme do závitků, upravíme je na špenát, zalijeme sýrovou omáčkou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 35 minut, aby sýr začal zlátnout.
-
5
Servírujeme s rajčaty, listovou zeleninou a křupavým bílým pečivem.