Rejnok s černým máslem
Suroviny
- 900 g Rejnok křídlo
- 180 g Máslo čerstvé
- 250 g Fazolové lusky zelené
- 10 g Pepř černý celý
- 50 ml Ocet vinný červený
- 850 ml Voda pitná
- 850 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Pórek
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 hrst Petržel - nať
- 2 hrst Tymián čerstvý
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 1 kg Brambory rané
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1094 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 213 g
- Sodík 691 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 180 mg
- Draslík 806.6 mg
- Vláknina 25765.5 mg
- Vitamín A 25765.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.2 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 60.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si court-bouillon (vývar z koření, zeleniny a vína). Do velkého hrnce dáme všechny potřebné suroviny a pod pokličkou vaříme 30 minut. Tekutinu přecedíme do jiného hrnce a suroviny vyhodíme. Vývar prudce vaříme 15–20 minut, aby se jeho objem snížil na 600 ml.
-
2
Mezitím dáme do osolené vody vařit zvlášť rané brambory a zelené fazolky, jakmile změknou, scedíme a udržujeme teplé.
-
3
Na pánev dáme rejnočí ploutve, přelijeme vývarem, přivedeme k varu a zvolna 15–20 minut vaříme. Rybu vyjmeme a udržujeme ji v teple.
-
4
V jiné pánvi rozehřejeme máslo a zahříváme, dokud nezhnědne a nezačne silně oříškově vonět. Potom vmícháme ocet, dvě lžíce sekané petrželky, kapary a ještě zhruba minutu mírně povaříme.
-
5
Rybu rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme máslem, přidáme brambory a fazolky a ozdobené petrželkou servírujeme.