Koláč s cibulí a tuňákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Cibule
  • 7 g Droždí sušené
  • 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 85 g Olivy černé
  • 200 g Tuňák v oleji
  • 150 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 ks Salát ledový
  • 1 ks Salát kadeřavý
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 6 polévková lžíce Olej stolní
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.24 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 722 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 636 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 38.5 mg
  • Draslík 708.5 mg
  • Vláknina 17308.8 mg
  • Vitamín A 17308.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smícháme mouku se solí, s droždím, přidáme olej a takové množství vody, aby vzniklo hladké, tuhé těsto. Na pomoučené pracovní desce hněteme 5 minut, aby bylo pružné a vláčné, vytvarujeme z něj kouli, vložíme do misky vymazané olejem. Povrch těsta potřeme olejem, necháme hodinu kynout přikryté ubrouskem na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

  • 2

    Cibuli dusíme v hrnci s rozehřátým máslem na velmi mírném ohni 20 minut. Přidáme cukr a sůl, za častého míchání dusíme ještě 30 - 40 minut, dokud nezačne cibule zlátnout. Po zamíchání hrnec vždy zase přiklopíme. Potom cibuli zahříváme ještě 15 - 20 minut bez pokličky, aby byla stejnoměrně zlatá. Hrnec odstavíme, vmícháme tymián, vykynuté těsto krátce prohněteme na pomoučené pracovní desce, rozválíme na obdélník o velikosti 33 x 23 cm se zvýšenými okraji a opatrně přeneseme na plech. Protože je velmi elastické, bude třeba ho na plechu znovu roztáhnout.

  • 3

    Na těsto ve stejnoměrné vrstvě rozložíme cibuli. Rozebereme na kousky maso z tuňáka, položíme na cibuli, nakonec poklademe koláč olivami, dle chuti osolíme a opepříme. Plech vložíme do trouby, předehřáté na 220°C, pečeme 20 minut na nejvyšší poloze roštu.

Komentáře k receptu