Koláč s cibulí a tuňákem
Suroviny
- 900 g Cibule
- 7 g Droždí sušené
- 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 85 g Olivy černé
- 200 g Tuňák v oleji
- 150 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Salát ledový
- 1 ks Salát kadeřavý
- 1 ks Salát hlávkový
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 6 polévková lžíce Olej stolní
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.24 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 38 g
- Sodík 636 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 38.5 mg
- Draslík 708.5 mg
- Vláknina 17308.8 mg
- Vitamín A 17308.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku se solí, s droždím, přidáme olej a takové množství vody, aby vzniklo hladké, tuhé těsto. Na pomoučené pracovní desce hněteme 5 minut, aby bylo pružné a vláčné, vytvarujeme z něj kouli, vložíme do misky vymazané olejem. Povrch těsta potřeme olejem, necháme hodinu kynout přikryté ubrouskem na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
-
2
Cibuli dusíme v hrnci s rozehřátým máslem na velmi mírném ohni 20 minut. Přidáme cukr a sůl, za častého míchání dusíme ještě 30 - 40 minut, dokud nezačne cibule zlátnout. Po zamíchání hrnec vždy zase přiklopíme. Potom cibuli zahříváme ještě 15 - 20 minut bez pokličky, aby byla stejnoměrně zlatá. Hrnec odstavíme, vmícháme tymián, vykynuté těsto krátce prohněteme na pomoučené pracovní desce, rozválíme na obdélník o velikosti 33 x 23 cm se zvýšenými okraji a opatrně přeneseme na plech. Protože je velmi elastické, bude třeba ho na plechu znovu roztáhnout.
-
3
Na těsto ve stejnoměrné vrstvě rozložíme cibuli. Rozebereme na kousky maso z tuňáka, položíme na cibuli, nakonec poklademe koláč olivami, dle chuti osolíme a opepříme. Plech vložíme do trouby, předehřáté na 220°C, pečeme 20 minut na nejvyšší poloze roštu.