Smaženky s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 450 g Brambory
- 230 g Makrela uzená
- 150 ml Vývar rybí
- 300 ml Rajčatová pasta
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 šálek Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 5 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 679 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 59 g
- Sodík 582 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 122.5 mg
- Draslík 1041.8 mg
- Vláknina 8056.3 mg
- Vitamín A 8056.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.3 mg
- Vitamín E 6.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve uvaříme ve slané vodě na čtvrtky pokrájené brambory do měkka, vodu slijeme a brambory necháme okapat.
-
2
Uzenou rybu vaříme deset minut, poté maso obereme a rozmačkáme.
-
3
V misce spolu s rozehřátým máslem rozšťoucháme brambory, smícháme s rozmačkanou uvařenou rybou, osolíme a opepříme. Odložíme do chladu.
-
4
Omáčka: v menším kastrůlku přivedeme k varu pastu, rajčatový protlak, kopr a rybí vývar. Když základ omáčky začne vřít, stáhneme oheň a pod pokličkou vaříme na mírném ohni dokud omáčka nezhoustne, přibližně 20 minut, potom je omáčka hotová.
-
5
Nyní se vrátíme k bramborovému těstu, přidáme do něj rozšlehaná vejce, nakrájený kopr, rozemletý pepř a sůl. Těsto dobře promícháme, v hlubší pánvi rozpálíme větší množství oleje. Smaženky tvoříme jako noky dvěma polévkovými lžícemi, hotové je smažíme v rozpáleném oleji do zlatova ze všech stran.
-
6
Podáváme na předehřátých talířích s teplou omáčkou.