Americký salát César
Suroviny
- 100 g Sardelová očka
- 150 g Sýr Parmezán
- 4 ml Olej olivový
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Salát římský
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 stroužek Česnek
- 6 plátek Anglická slanina
- 6 plátek Veka
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 228 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 13 g
- Sodík 452 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 141.1 mg
- Draslík 226.6 mg
- Vláknina 3066.8 mg
- Vitamín A 3066.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnekové stroužky rozdrtíme plochou stranou nože, dáme do malé porcelánové misky, zalijeme olejem a necháme 60 minut stát.
-
2
Opečeme na pánvičce do křupava slaninu, položíme na ubrousek a odložíme stranou.
-
3
Listy salátu omyjeme, dobře osušíme, roztrháme na menší kousky a vložíme do salátové mísy. Starší veku nakrájíme na větší kousky. Do čisté pánve dáme 3 lžíce česnekem aromatizovaného oleje, zahřejeme, vsypeme kostky veky a opečeme do zlatova. Vysypeme na ubrousek, osolíme, opepříme, necháme stát.
-
4
V kotlíku ušleháme žloutky s citrónovou šťávou, osolíme a za stálého míchání pomalu přilijeme zbylý aromatizovaný olej (česnek usazený na dně nepoužíváme). Touto zálivkou přelijeme salát, promícháme. Na povrch dáme sardelky, posypeme v prstech rozdrcenou opečenou slaninou, posypeme strouhaným sýrem a kostkami z veky.
-
5
Ihned podáváme.