Salát Nicoise
Suroviny
- 150 g Fazolové lusky zelené
- 200 g Tuňák v oleji
- 100 g Olivy černé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Brambory
- 1 ks Okurka salátová
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Paprika zelená
- 4 ks Sardelové řezy
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 27 g
- Sodík 2120 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 292.6 mg
- Draslík 1271.6 mg
- Vláknina 8422.3 mg
- Vitamín A 8422.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z fazolek ořízneme konce a uvaříme ve slané vodě 10-15 minut tak, aby byly při skousnutí pevné. Přelijeme studenou vodou. Rajčata oloupeme a nakrájíme na osminky. Papriku, šalotku, vařené brambory a okurku nakrájíme na kostičky. Vařená vejce na tvrdo nakrájíme na čtvrtky.
-
2
Stroužek česneku rozpůlíme a vytřeme jím salátovou mísu, do ní dáme všechny nakrájené suroviny.
-
3
Ocet, sůl, pepř a hořčici mícháme tak dlouho, až se vše spojí. Za stálého míchání přilijeme olej a hotovým dresinkem salát přelijeme.
-
4
Tuňáka v oleji necháme dobře okapat a vidličkou rozdělíme na sousta. Spolu se sardelovými řezy a černými olivami rozdělíme na salát.
-
5
Podáváme s pečivem.