Smažený květák v pivním těstíčku
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Sýr Eidam cihla 40%
- 175 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kari koření
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Květák
- 2 l Voda pitná
- 0.56 dl Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 386 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 23 g
- Sodík 519 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 103.8 mg
- Draslík 794.3 mg
- Vláknina 11684 mg
- Vitamín A 11684 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný a omytý květák rozebereme na růžičky, krátce je povaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat. Růžičky pokapeme citronovou šťávou, necháme asi 10 minut stát.
-
2
Smícháme mouku, nastrouhaný sýr, karí koření a špetku soli. Přimícháme žloutek, mléko a pivo, nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
-
3
Růžičky květáku postupně obalíme v těstíčku a na horkém oleji do zlatova usmažíme - nejlépe ve fritovacím hrnci.
-
4
Květák vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.
-
5
Podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými bramborami.