Smetanový dort s broskvemi

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 50 g Cukr moučkový
  • 100 g Cukr krupice
  • 75 g Solamyl
  • 500 g Sójový jogurt bílý
  • 500 g Kompot broskvový
  • 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 3 ks Želatina bílá plátky
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 polévková lžíce Likér broskvový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 352 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 47 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 88.8 mg
  • Draslík 81.2 mg
  • Vláknina 1876.1 mg
  • Vitamín A 1876.1 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce ušleháme se 3 lžícemi teplé vody do pěny. Za stálého míchání přisypeme cukr a vanilkový cukr. Přidáme mouku, škrob, prášek do pečiva a vypracujeme těsto.

  • 2

    Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, stěny potřeme tukem. Těsto nalijeme do formy a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut.

  • 3

    Mezitím namočíme tři plátky bílé želatiny asi na 5 minut do studené vody. V míse smícháme sójový jogurt, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Želatinu vymačkáme a v malém hrnci ji za stálého míchání pomalu rozpouštíme. Vmícháme 3 lžíce sójového jogurtu s broskvovou příchutí, a pak želatinovou směs zapracujeme do zbytku jogurtového krému. Necháme asi 20 minut v chladu.

  • 4

    Korpus opatrně vyklopíme na tác a necháme vychladnout. Broskve z kompotu necháme okapat, nálev uchováme. Jednu broskev dáme stranou. 6 lžic broskvového nálevu smícháme s broskvovým likérem. 200 ml rostlinné smetany ušleháme dotuha a zapracujeme do jogurtového krému. Korpus jednou prořízneme, spodní část položíme na tác a nasadíme bočnici dortové formy. Spodní díl pokapeme 3 lžícemi likérové směsi a poklademe broskvemi.

  • 5

    Potřeme dvěma třetinami jogurtového krému a uhladíme, zakryjeme druhým dílem korpusu a zakapeme 5 lžícemi likérové směsi. Odstraníme bočnici a dort potřeme po obvodu zbylým krémem. 100 ml smetany ušleháme dotuha spolu s 1 lžičkou moučkového cukru.

  • 6

    Půlku broskve nakrájíme na 12 malých dílků. Smetanu nandáme do zdobícího sáčku a dort ozdobíme kytičkami šlehačky a dílky broskví. Necháme 2 hodiny uležet v chladu.

Komentáře k receptu