Jablečný koláč se skořicovou šlehačkou
Suroviny
- 200 g Tuk
- 175 g Cukr krupice
- 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 75 g Hrozinky
- 125 g Mandle
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 0.5 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Jablka
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 30 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 59.2 mg
- Draslík 223.2 mg
- Vláknina 8708.3 mg
- Vitamín A 8708.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z rostlinného tuku, mouky, cukru, vejce a soli vypracujeme křehké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme na 2 hodiny do chladna.
-
2
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na dílky, promícháme s cukrem, citronovou šťávou, mletými mandlemi, hrozinkami a skořicí.
-
3
Třetinu těsta vyválíme na tenký plát, dle velikosti formy, a položíme do nevymazané formy. Z druhé třetiny vytvarujeme váleček a vyložíme jím boky formy tak, aby vznikl asi 5 cm vysoký okraj. Těsto ve formě několikrát propíchneme vidličkou a rovnoměrně pokryjeme jablečnou směsí.
-
4
Zbylé těsto rovněž vyválíme na velikost formy, opatrně přeneseme na jablka ve formě. Několikrát propíchneme vidličkou a u krajů pevně přitiskneme. Troubu předehřejeme na 200 °C a koláč pečeme asi 50 minut.
-
5
Z moučkového cukru a jedné lžíce studené vody umícháme hladkou polevu. Horký koláč potřeme polevou a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a skořicí dotuha. Podáváme k jablečnému koláči.