Oříškové suflé
Suroviny
- 50 g Tuk rostlinný
- 80 g Ořechy lískové
- 50 g Cukr krupice
- 100 g Čokoláda hořká
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Sójový nápoj
- 150 ml Smetana sójová
- 1 kávová lžička Med včelí
- 1 ks Pomeranče
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 36 g
- Sodík 179 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 247.3 mg
- Draslík 494.9 mg
- Vláknina 11543.3 mg
- Vitamín A 11543.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.9 mg
- Vitamín E 5.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
40 g rostlinného tuku zpracujeme s moukou, vytvarujeme váleček, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut v mrazáku. Lískové oříšky opražíme nasucho v pánvi dozlatova. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a spolu se skořicí a sójovým nápojem ji přivedeme v rendlíku k varu. Lusk vyjmeme a dřeň vyškrábneme zpět do sójového nápoje.
-
2
Váleček těsta nakrájíme na plátky a jeden po druhém je vmícháme do vroucího sójového nápoje, aby do sebe nasákly tekutinu. Rendlík sejmeme z ohně a těsto přendáme do mísy.
-
3
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně vmícháme do vanilkového krému a přidáme oříšky. Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně zašleháváme cukr - 40 g. Po částech přidáváme do oříškového krému.
-
4
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vytřeme zbylým tukem a vysypeme zbylým cukrem. Do formy přendáme suflé a zapékáme asi 25 minut, pak teplotu zvýšíme na 200°C a pečeme ještě 20 minut.
-
5
Mezitím rozlámeme čokoládu na kousky, smícháme se smetanou a medem. Zahříváme v menším hrnci, až se čokoláda rozpustí. Pomeranč opláchneme v horké vodě, osušíme a čtvrtinu kůry nastrouháme na úzké proužky. Přimícháme do omáčky.
-
6
Suflé upravíme na čtyři talířky, polijeme omáčkou a podáváme ozdobené proužky pomeranče.