Oříškové suflé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Tuk rostlinný
  • 80 g Ořechy lískové
  • 50 g Cukr krupice
  • 100 g Čokoláda hořká
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Sójový nápoj
  • 150 ml Smetana sójová
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 1 ks Pomeranče
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 179 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 247.3 mg
  • Draslík 494.9 mg
  • Vláknina 11543.3 mg
  • Vitamín A 11543.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.9 mg
  • Vitamín E 5.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    40 g rostlinného tuku zpracujeme s moukou, vytvarujeme váleček, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut v mrazáku. Lískové oříšky opražíme nasucho v pánvi dozlatova. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a spolu se skořicí a sójovým nápojem ji přivedeme v rendlíku k varu. Lusk vyjmeme a dřeň vyškrábneme zpět do sójového nápoje.

  • 2

    Váleček těsta nakrájíme na plátky a jeden po druhém je vmícháme do vroucího sójového nápoje, aby do sebe nasákly tekutinu. Rendlík sejmeme z ohně a těsto přendáme do mísy.

  • 3

    Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně vmícháme do vanilkového krému a přidáme oříšky. Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně zašleháváme cukr - 40 g. Po částech přidáváme do oříškového krému.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vytřeme zbylým tukem a vysypeme zbylým cukrem. Do formy přendáme suflé a zapékáme asi 25 minut, pak teplotu zvýšíme na 200°C a pečeme ještě 20 minut.

  • 5

    Mezitím rozlámeme čokoládu na kousky, smícháme se smetanou a medem. Zahříváme v menším hrnci, až se čokoláda rozpustí. Pomeranč opláchneme v horké vodě, osušíme a čtvrtinu kůry nastrouháme na úzké proužky. Přimícháme do omáčky.

  • 6

    Suflé upravíme na čtyři talířky, polijeme omáčkou a podáváme ozdobené proužky pomeranče.

Komentáře k receptu