Bramborový nákyp s tuňákem
Suroviny
- 400 g Brambory
- 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Cuketa
- 300 g Lilek
- 30 g Tuk rostlinný
- 300 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Smetana sójová
- 2 kávová lžička Provensálské koření
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Tuňák v oleji
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 316 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 16 g
- Sodík 738 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 8.6 mg
- Draslík 1123 mg
- Vláknina 14648 mg
- Vitamín A 14648 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.2 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory očistíme a uvaříme v osolené vodě 25 minut doměkka.
-
2
Slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
-
3
Kousky rajčat smícháme s prolisovaným česnekem, kořením, solí a pepřem. Cuketu a lilek opláchneme, očistíme a nakrájíme na kolečka.
-
4
Na pánvi rozpálíme jednu lžíci oleje, přidáme cuketu a dusíme doměkka, stále obracíme. Pak ji vyjmeme z pánve. Přidáme ještě jednu lžící oleje, rozpálíme a smažíme lilek, aby lehce zhnědl.
-
5
V menším hrnci rozehřejeme tuk, přidáme mouku a vymícháme jíšku. Rozředíme vývarem a za stálého míchání přilijeme smetanu. Mícháme, dokud nevznikne hustá bílá omáčka. Povaříme ji asi 3 minuty, osolíme a opepříme.
-
6
Nákypovou formu vymažeme tukem, na dno dáme třetinu brambor, cukety, polovinu rajčatové omáčky a navrch rozdělíme polovinu tuňáka v olivovém oleji. Potom utvoříme vrstvu z druhé třetiny brambor a obložíme lilkem. Navrch rozdělíme zbytek omáčky a tuňáka. Zakryjeme zbytkem brambor a rovnoměrně zalijeme bílou omáčkou.
-
7
Nákyp zapékáme v předehřáté troubě na 175 °C asi 40 minut, dozlatova.