Plněné cukety v koprové smetaně
Suroviny
- 40 g Rýže loupaná
- 250 g Vepřové maso mleté
- 1200 ml Vývar zeleninový
- 150 ml Smetana sójová
- 1 ks Cibule
- 4 ks Cuketa
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.28 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1547 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 111.7 mg
- Draslík 878.9 mg
- Vláknina 8769.8 mg
- Vitamín A 8769.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.8 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži namočíme na 10 minut do studené vody, mezitím opláchneme cukety a konce odřízneme. Cukety oloupeme škrabkou tak, aby na nich zůstaly tenké proužky zelené slupky. Nakrájíme je na 5 cm dlouhé kousky, vydlabeme dužinu, okraj by měl zůstat asi 1 cm silný. Vydlabanou dužinu uschováme.
-
2
Rýži necháme v sítu okapat, cibuli nasekáme nadrobno, smícháme s masem, rýží, vejcem, nasekanou petrželí, solí a pepřem, směsí naplníme cukety.
-
3
Rajčata očistíme, nakrájíme na plátky. V hrnci rozpálíme olej, na dno položíme dužinu z cuket, na ni položíme plněné cukety, obložíme plátky rajčat. Přilijeme vývar, aby byly cukety zakryté. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi hodinu.
-
4
Hotové cukety vyjmeme, udržujeme teplé. Rajčata necháme v hrnci, přidáme k nim lžící nasekaného kopru, sójovou smetanu, vše rozmixujeme, přidáme zbylý kopr, sůl a pepř.
-
5
Kousky cuket vložíme do teplé omáčky. Podáváme s čerstvým bílým pečivem.