Nočky v pikantní rajčatové omáčce
Suroviny
- 100 g Polenta
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 60 g Olivy černé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 ml Smetana sójová
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Cukr moučkový
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Brambory
- 0.08 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 4 g
- Sodík 616 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 40.9 mg
- Draslík 1043 mg
- Vláknina 17076.6 mg
- Vitamín A 17076.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory očistíme a uvaříme v osolené vodě, do měkka. Slijeme a ještě horké oloupeme, propasírujeme na vál. Necháme chvíli vychladnout, poté z nich spolu s moukou, vejcem, solí, kukuřičnou krupicí a muškátovým oříškem vypracujeme těsto.
-
2
Z těsta vytvarujeme silný váleček, pokrájíme ho na osm dílů, z každého dílu vyválíme váleček dlouhý asi 40cm. Válečky rozkrájíme na 2cm velké kousky, ty rozmačkáme na pomoučněném válu vidličkou. Nočky urovnáme na pomoučněné utěrce, necháme je oschnout.
-
3
Na omáčku nasekáme cibuli na drobno, česnek prolisujeme. V hrnci rozpálíme olej, cibuli v něm necháme zesklovatět, přidáme česnek a krátce podusíme. Přidáme loupaná rajčata v konzervě, olivy, bylinky a bobkový list, vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 45 minut, občas promícháme.
-
4
Rajčatovou omáčku osolíme, opepříme, osladíme, přilijeme smetanu, omáčku udržujeme teplou.
-
5
V hrnci přivedeme k varu 3 litry dostatečně osolené vody. Nočky postupně vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou nahoru, poté je vyjmeme z vody a podáváme s omáčkou.