Polentové řezy se zeleninovým ragú

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Polenta
  • 200 g Cuketa
  • 400 g Rajčata
  • 1 kávová lžička Provensálské koření
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 kávová lžička Protlak rajčatový
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Paprika žlutá
  • 1 ks Lilek
  • 1 ks Šalotka
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.84 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 542 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 2107 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 127.2 mg
  • Draslík 1236.5 mg
  • Vláknina 21167.2 mg
  • Vitamín A 21167.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 96.3 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vývar přivedeme k varu, postupně do něj vmícháme kukuřičnou krupici. Přidáme 2 lžíce oleje, na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 20 minut.

  • 2

    Formu na nákyp vypláchneme studenou vodou, necháme okapat, ale nevysušujeme. Žloutky vmícháme do horké polenty, z bílků ušleháme pevný sníh, rovněž ho vmícháme do polenty.

  • 3

    Hmotu přendáme do formy, uhladíme, necháme 2 hodiny v chladu.

  • 4

    Na zeleninové ragú očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kousky. Česnek i šalotku nasekáme na drobno. V hrnci rozpálíme olej, šalotku smažíme asi 2 minuty, přidáme česnek, protlak, cukr, krátce podusíme. Přidáme zeleninu, 2 - 3 minuty dusíme, vmícháme kousky rajčat z konzervy a provensálské koření. Zakryjeme, za občasného promíchání vaříme asi 25 minut. Můžeme podlít troškou vody, osolíme, opepříme.

  • 5

    Vychladlou polentu rozkrájíme na 12 stejných dílů. Ve větší pánvi rozpálíme olej, řezy v něm opečeme do zlatova. Podáváme se zeleninovým ragú.

Komentáře k receptu