Jemná zelenina
Suroviny
- 500 g Mrkev kořen
- 50 g Pastinák
- 350 ml Vývar zeleninový
- 50 ml Smetana sójová
- 2 kávová lžička Solamyl
- 1 kávová lžička Libeček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 151 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 293 g
- Sodík 476 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 1.6 mg
- Draslík 145.7 mg
- Vláknina 10527.8 mg
- Vitamín A 10527.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev a pastinák očistíme. Mrkev rozpůlíme a nakrájíme na plátky, pastinák na malé kostičky.
-
2
V hrnci rozpálíme řepkový olej a zeleninu na něm dusíme asi 3 minuty. Přilijeme vývar, přidáme libeček a dusíme na mírném ohni asi 20 minut, pod pokličkou.
-
3
Škrobovou moučku rozmícháme se dvěmi lžícemi studené vody. Smetanu přilijeme k zelenině a za stálého míchání přilijeme škrob. Necháme přijít k varu, pak hrnec sejmeme z plotny.
-
4
Přimícháme nasekaný kopr, sůl a pepř. Podáváme k bramborové kaši nebo vegetariánským řízkům.