Žampionový salát se šunkou a špenátem
Suroviny
- 100 g Jahody zahradní
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 500 g Žampiony čerstvé
- 200 g Šunka parmská
- 100 g Sýr Niva (Rokfór)
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 šálek Petržel - nať
- 0.5 šálek Citronová šťáva
- 0.5 šálek Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Ocet jablečný
- 1 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 217 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 2 g
- Sodík 625 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 18.8 mg
- Draslík 1373.9 mg
- Vláknina 11509.8 mg
- Vitamín A 11509.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 176.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řádně očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky, ihned zakapeme citronovou šťávou. Omyté jahody necháme okapat, rozčtvrtíme. Listy špenátu propláchneme, osušíme, petrželku opláchneme,jemně nasekáme. Šunku rozkrájíme na tenké proužky.
-
2
Menšími listy špenátu obložíme salátovou mísu a několik listů necháme stranou pro pozdější použití. Zbytek listů špenátu nahrubo nasekáme, zlehka smícháme se žampiony a šunkou. Tuto směs navršíme do středu mísy, posypeme jahodami, ozdobíme zbylými listy špenátu.
-
3
Zálivka: do mísy rozdrobíme Nivu, přidáme jogurt, jablečný ocet, citronovou šťávu a lžíci medu. Přisypeme nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme a vymícháme v hladký krém.
-
4
Salát se se zálivkou míchá až při servírování, neboť by ztratil křehkost a byl by rozmáčený. Je vhodný jako předkrm či lehká večeře.