Smetanový špenát s vejcem
Suroviny
- 300 g Špenátový protlak mražený
- 200 ml Vývar zeleninový
- 200 ml Smetana sójová
- 0.56 kávová lžička Tuk
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Směs pěti vůní
- 1 stroužek Česnek
- 0.2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 21 g
- Sodík 984 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 495.4 mg
- Draslík 885.9 mg
- Vláknina 14093.9 mg
- Vitamín A 14093.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 7.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozpálíme tuk, přidáme mouku, za stálého míchání připravíme jíšku. Přidáme prolisovaný česnek, mícháme a dusíme asi minutu.
-
2
Hrnec odstavíme z plotny, za stálého míchání postupně přiléváme vývar, dokud nevznikne hladký krém. Hrnec vrátíme na plotnu, vmícháme smetanu, nakonec přidáme špenát.
-
3
Na mírném ohni necháme špenát za stálého míchání rozmrznout. Přivedeme k varu, zakryté vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Občas promícháme. Dochutíme solí, muškátovým oříškem a špetkou kořenicí směsi.
-
4
Vejce upravíme do ztracena nebo jako volské oko, špenát nandáme na talíř, na něj položíme vejce, jako příloha se hodí vařené brambory.