Špízy Saté s burskou a mangovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Kuřecí prsa
- 250 g Krevety tygří - loupané
- 100 g Sezamová pasta
- 20 g Zázvor celý
- 125 ml Mléko kokosové
- 100 ml Mléko kokosové
- 50 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 2 kávová lžička Limetková šťáva
- 1 kávová lžička Omáčka sójová
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Mango
- 1 ks Citronová tráva
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.94 polévková lžíce Olej sójový
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 580 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 31 g
- Sodík 517 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 105.9 mg
- Draslík 1210.2 mg
- Vláknina 7854 mg
- Vitamín A 7854 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špejle namočíme do studené vody. Cibuli a zázvor oloupeme, spolu s citrónovou trávou nakrájíme na tenké plátky, smícháme se sójovou omáčkou, vývarem, kokosovým mlékem a cukrem.
-
2
Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a rozkrájíme na dlouhé, tenké proužky. Do jedné mísy dáme kuřecí maso, do druhé krevety. Do každé nalijeme polovinu marinády, necháme, zakryté asi 1 hodinu v chladu odležet.
-
3
Na burskou omáčku: Třtinový cukr necháme zkaramelizovat v rendlíku, přidáme kokosové mléko, drůbeží vývar, přivedeme k varu. Přidáme burskou pastu a sojóvou omáčku. Ochutíme limetkovou šťávou, solí, pepřem, necháme vychladit.
-
4
Na mangovou omáčku: Zázvor a mango oloupeme, nakrájíme na kostičky. Dáme do mixéru, přilijeme vývar, dobře rozmixujeme. Ochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou.
-
5
Proužky kuřecího masa napíchneme na špejle, tak jako bychom z nich chtěli vytvořit harmoniku. Z krevet také uděláme špíz, smažíme ve velké pánvi na rozpáleném sójovém oleji ze všech stran. Podáváme s omáčkami.