Slané tyčinky s dipem z tuňáka
Suroviny
- 42 g Droždí
- 40 g Tuk
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Tuňák v oleji
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Sardinka obecná
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Kmín celý
- 1 polévková lžíce Majonéza
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 17 g
- Sodík 466 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 10.8 mg
- Draslík 347.3 mg
- Vláknina 7840.5 mg
- Vitamín A 7840.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí rozdrobíme, rozmícháme v 250 ml vlažné vody, do mísy dáme mouku, rostlinný tuk, lžičku soli a rozmíchané droždí. S pomocí ručního hnětače vypracujeme hladké těsto, zakryjeme a necháme 30 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
-
2
Na pomoučněném vále utvoříme z těsta váleček, zhruba o síle prstu. Nakrájíme na 15 cm dlouhé tyčinky, přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Pomažeme slanou vodou, polovinu tyčinek posypeme sezamovým semínkem, polovinu kmínem. Necháme ještě 10 minut kynout, poté pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut. Během pečení oloupeme česnek, rozkrájíme ho nadrobno. Tuňáka v oleji rozmixujeme s hořčicí, majonézou, sardinkami, citrónovou šťávou a česnekem, osolíme, opepříme, přidáme tymián.
-
3
Tyčinky vyjmeme z trouby, necháme vychladnout. Podáváme s dipem.