Tříkrálový chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 175 g Cukr moučkový
  • 275 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Cukr krupice
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 225 g Kandované ovoce
  • 120 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 499 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 139 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 203 mg
  • Draslík 84.2 mg
  • Vláknina 3603.6 mg
  • Vitamín A 3603.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z vlažné vody a droždí umícháme kvásek, necháme na teplém místě vzejít. Do mísy dáme cukr, sůl, 150 g mouky, dvě vejce a čtyři žloutky. Přidáme 115 g másla, kvásek a vše dobře promícháme.

  • 2

    Kandované ovoce a kůru dáme do jiné mísy, přidáme zbytek mouky a zatřeseme mísou, aby se ovoce obalilo. Přidáme ke směsi a vypracujeme nelepivé těsto.

  • 3

    Z těsta vytvoříme kouli, vařečkou uděláme uprostřed díru a zvětšíme ji. Kruh z těsta dáme na vymazaný plech a lehce přikryjeme naolejovanou fólií. Necháme asi 2 hodiny na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

  • 4

    Troubu vyhřejeme na 180 °C, těsto potřeme rozpuštěným máslem a pečeme asi 30 minut. Moučkový cukr a smetanu smícháme v míse. Vychladlý moučník přelijeme touto směsí a ozdobíme kandovaným ovocem. Pocukrujeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu