Zelená rýže
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 348 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 3 g
- Sodík 438 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 162 mg
- Vláknina 4748.5 mg
- Vitamín A 4748.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé zelené chilli papričky (odrůdy Poblanos) a papriku opečeme nasucho na pánvi, až slupky zčernají. Vložíme do igelitového sáčku a necháme 20 minut zapařit.
-
2
Rýži vložíme do mísy, zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, poté scedíme, propláchneme pod studenou vodou a znovu scedíme.
-
3
Cilli i papriku oloupeme, odstraníme stopky a semena.
-
4
Vložíme i s česnekem do mixéru. Ze snítek koriandru a petržele otrháme lístky, nějaké odložíme na ozdobu, zbytek přidáme do mixéru. Vlijeme polovinu vývaru, zpracujeme do hladka. Přilijeme zbytek vývaru, pyré znovu promixujeme.
-
5
V hrnci rozpálíme olej, přidáme jemně nasekanou cibuli, rýži, vaříme 5 minut na mírném ohni, až je rýže zlatavá a cibule sklovitá. Vmícháme pyré, snížíme teplotu, zakryjeme, vaříme asi 25 - 30 minut, až se tekutina vstřebá a rýže bude měkká.
-
6
Osolíme, ozdobíme zbylými bylinkami a podáváme s plátky limetky.
-
7
Výborně se hodí jako příloha k rybě.