Rybářská dušená směs
Suroviny
- 450 g Treska aljašská
- 275 g Krevety tygří - loupané
- 75 g Sýr Čedar
- 500 g Mušle slávky
- 300 ml Vývar rybí
- 120 ml Víno bílé
- 250 ml Créme fraiche
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Brambory
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 12 ks Hřebenatka
- 3 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 27 g
- Sodík 830 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 138.7 mg
- Draslík 1128.6 mg
- Vláknina 5745 mg
- Vitamín A 5745 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky očistíme, odstraníme ty, které se neotevřou, a propláchneme studenou vodou. Do hluboké pánve nalijeme vodu do výše 2,5 cm, přidáme jednu nakrájenou cibuli a česnek. Přivedeme k varu, vložíme slávky a přikryjeme pokličkou. Vaříme 5-6 minut, občas pánví zatřeseme. Slávky vyjmeme, ty které se neotevřou vyhodíme, vyndáme z lastur a odložíme stranou.
-
2
Vývar ze slávek přecedíme přes látku, aby se odstranil zbývající písek. Tekutinu doplníme rybím vývarem na 300 ml.
-
3
Hřebenatky v lasturách otevřeme, vyřízneme bílý sval a oranžový korál. Opláchneme pod studenou vodou a vložíme do mísy. Tresku nakrájíme na velké kostky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme a odložíme stranou.
-
4
Zbývající cibuli nakrájíme na tenké plátky, ve velkém hrnci rozpálíme olej a smažíme 2-3 minuty. Přidáme bramboru na plátky a nasekaný tymián. Zakryjeme a dusíme 15 minut, až brambora změkne. Z paprik vyřízneme střed, odstraníme semena a dužinu nakrájíme na kostky. Přidáme k cibuli a bramboře a několik minut dusíme. Vmícháme vývar, víno, creme fraiche, promícháme a přidáme hřebenatky a tresku, vaříme 5 minut na mírném ohni, pak přidáme syrové vyloupané krevety. Vaříme ještě 3-4 minuty, pak přidáme slávky a 2 minuty prohřejeme.
-
5
Dle chuti omáčku okořeníme, rozdělíme do misek, ozdobíme snítkou tymiánu a posypeme strouhaným sýrem.