Štědrovečerní solená treska
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 231 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 14 g
- Sodík 396 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 27.8 mg
- Draslík 636.4 mg
- Vláknina 7037.2 mg
- Vitamín A 7037.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.2 mg
- Vitamín E 4.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušenou, solenou tresku vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a máčíme 24 hodin, během této doby vyměníme alespoň 5x vodu. Slijeme, odstraníme kůži a maso jemně natrháme. Vložíme do mísy a zatím odložíme.
-
2
Polovinu oleje zahřejeme ve větší pánvi, přidáme plátky cibule a smažíme, až cibule zesklovatí. Přendáme i s olejem do misky.
-
3
Do stejné pánve nalijeme zbytek oleje, rozpálíme, přidáme drcený česnek a 2 minuty smažíme. Přidáme konzervovaná rajčata i se šťávou a vaříme asi 20 minut na středním ohni, občas promícháme, až se tekutina částečně odpaří a zhoustne.
-
4
Do velké pánve se silným dnem nasypeme nakrájené mandle, v jedné vrstvě a pražíme několik minut do zlatohněda. Přidáme plátky nakládaných čili papriček jalapeňo a zelené olivy plněné papričkou. Vmícháme kousky ryby, rajčata a 20 minut povaříme, občas zamícháme, až je směs téměř suchá.
-
5
Okořeníme dle chuti, přidáme petržel, cibuli a ještě 3 minuty povaříme. Ozdobíme petrželí a podáváme v nahřátých miskách s křupavou houskou.