Gratinovaná čekanka po bruselsku
Suroviny
- 200 g Šunka dušená
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4 ks Čekanka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.16 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Sýr Gouda 45%
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 261 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 19 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 244.7 mg
- Draslík 182.1 mg
- Vláknina 5667.1 mg
- Vitamín A 5667.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čekanku rozdělíme na listy, spaříme ve vařící vodě a necháme vychladit.
-
2
Každý list přeložíme plátkem šunky, srolujeme a sepneme párátkem. Závitky urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy.
-
3
Na másle osmahneme mouku dozlatova, zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Ochutíme muškátem, solí, pepřem a nasekanou petrželkou. Do vychladlé omáčky přimícháme žloutky a nastrouhaný sýr.
-
4
Omáčkou zalijeme připravené závitky a pokrm zapečeme ve středně vyhřáté troubě.
-
5
Podáváme s vařenými bramborami a dílkem citronu.