Jáhlový nákyp s meruňkami
Suroviny
- 400 g Jáhly - loupané proso
- 500 g Meruňky
- 150 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr krupice
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 hrst Hrozinky
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 l Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1146 kcal
- Sacharidy 164 g
- Tuky 45 g
- Sodík 122 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 152 g
- Cholesterol 255.1 mg
- Draslík 649.8 mg
- Vláknina 22928.4 mg
- Vitamín A 22928.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mléka, jáhel a soli uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladit.
-
2
Utřeme polovinu másla a cukru spolu s vanilkovým cukrem a žloutky, smícháme s kaší a rozinkami a rozdělíme na poloviny.
-
3
Jednu polovinu rozetřeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe půlkami omytých meruněk a poprášíme skořicí. Přikryjeme druhou polovinou kaše.
-
4
Nákyp vložíme do středně vyhřáté trouby a chvíli zapečeme. Potom na nákyp rozetřeme ušlehaný sníh z bílků a dopečeme dozlatova.