Jáhlový nákyp s meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Jáhly - loupané proso
  • 500 g Meruňky
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr krupice
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 hrst Hrozinky
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 l Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1146 kcal
  • Sacharidy 164 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 122 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 152 g
  • Cholesterol 255.1 mg
  • Draslík 649.8 mg
  • Vláknina 22928.4 mg
  • Vitamín A 22928.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.7 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 47.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mléka, jáhel a soli uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladit.

  • 2

    Utřeme polovinu másla a cukru spolu s vanilkovým cukrem a žloutky, smícháme s kaší a rozinkami a rozdělíme na poloviny.

  • 3

    Jednu polovinu rozetřeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe půlkami omytých meruněk a poprášíme skořicí. Přikryjeme druhou polovinou kaše.

  • 4

    Nákyp vložíme do středně vyhřáté trouby a chvíli zapečeme. Potom na nákyp rozetřeme ušlehaný sníh z bílků a dopečeme dozlatova.

Komentáře k receptu