Makový točený koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 50 g Cukr krupice
  • 42 g Droždí
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 balení Náplň maková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 259 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 146 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 14.6 mg
  • Draslík 135.8 mg
  • Vláknina 3417.7 mg
  • Vitamín A 3417.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smícháme mouku, sůl, skořici, vanilkový cukr, citronovou kůru a 25g cukru. Ve vlažném mléce rozpustíme zbylý cukr a rozdrobíme droždí. Necháme chvíli stát. Kvásek přidáme spolu se změklým máslem k mouce a vypracujeme těsto. Poprášíme je moukou a necháme kynout.

  • 2

    Makovou náplň připravíme podle návodu.

  • 3

    Z těsta vyválíme obdélník a potřeme jej bílkem. Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké asi 5cm.

  • 4

    Rozevírací kulatou formu vyložíme pečicím papírem. Jeden pruh stočíme a umístíme do středu formy, postupně obtáčíme všechny pruhy. Necháme ještě 15 minut kynout.

  • 5

    Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 55 minut.

Komentáře k receptu