Tamales plněné kořeněným vepřovým
Suroviny
- 500 g Vepřové maso libové
- 600 g Mouka kukuřičná
- 450 g Sádlo škvařené
- 750 ml Vývar slepičí
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Limetka
- 12 ks Kukuřičné listy sušené
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Bobkový list
- 0.5 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1278 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 92 g
- Sodík 1090 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 131.9 mg
- Draslík 160.1 mg
- Vláknina 5270.5 mg
- Vitamín A 5270.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2110 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na kostky, dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 40 minut.
-
2
V jiném hrnci mezitím zahřejeme vývar. Do velké mísy dáme mouku a po částech přiléváme horký vývar, až vznikne tuhé těsto. Do jiné mísy dáme sádlo a šleháme šlehačem, až bude sádlo napěněné. Do sádla postupně přidáváme těsto, šleháme. Když je hotové, osolíme a zakryjeme.
-
3
Kukuřičné listeny, tedy tenké proužky usušených stvolů z kukuřice, dáme do mísy a zalijeme horkou vodou. Máčíme 30 minut, aby změkly. V jiné míse máčíme stejnou dobu čili papričky ancho.
-
4
Maso slijeme, necháme si asi 100 ml vývaru a maso nakrájíme najemno. Ve velkém hrci zahřejeme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a drcený česnek, smažíme 2–3 minuty. Čili slijeme, nakrájíme a přidáme do hrnce. Nové koření, kmín a bobkový list utlučeme v hmoždíři. Přidáme k cibulové směsi a dobře zamícháme, smažíme ještě 2–3 minuty. Přidáme nakrájené maso, vývar a vaříme, až se tekutina vstřebá. Necháme trochu vychladnout.
-
5
Listeny slijeme a usušíme. Jeden delší listen položíme na vál, asi jednu dvanáctinu těsta položíme doprostřed listenu a roztáhneme ho až téměř ke krajům. Lžíci masové směsi dáme doprostřed těsta, na náplň složíme dvě dlouhé strany listenu, pak přeložíme jednu po druhé dvě strany, abychom vytvořili balíček. Jednu z krátkých stran vsuneme pokud možno do druhé, aby se balíček nerozmotal. Můžeme převázat kuchyňským provázkem.
-
6
Tamales dáme do pařáku nad hrnec s vařící vodou a vaříme v páře asi 60 minut, vodu dle potřeby doléváme.
-
7
Hotové balíčky dáme na talíř, necháme 10 minut stát a pak podáváme s plátky limetky. Strávníci si balíčky sami rozbalí.