Svíčková pečeně na rýnský způsob
Suroviny
- 1000 g Hovězí svíčková
- 100 g Hrozinky
- 250 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Jalovec
- 4 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.25 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 556 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 95 g
- Sodík 356 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 117 mg
- Draslík 1243.3 mg
- Vláknina 9070.5 mg
- Vitamín A 9070.5 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a mrkev nadrobno nakrájíme. Svaříme ocet a 500 ml vody, přidáme cibuli, mrkev, celý pepř, jalovec a bobkový list. Povařenou směs necháme vychladnout, vložíme do ní omyté maso a uložíme na 2 dny do chladničky.
-
2
Maso vyjmeme, osušíme a vetřeme do něj sůl a pepř. Potom svíčkovou opečeme po všech stranách na rozehřátém másle.
-
3
Z nálevu odměříme 250 ml. Maso obložíme zeleninou a podlijeme nálevem i s kořením. Dusíme asi 90 minut, potom maso vyjmeme.
-
4
Výpek se zeleninou prolisujeme, přilijeme 750 ml vody, přidáme rozinky a přivedeme k varu. Nakonec omáčku zahustíme solamylem (nebo hotovou jíškou).
-
5
Svíčkovou pečeni nakrájíme na plátky a servírujeme.