Zapečené zelí se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Sýr Gouda 45%
- 200 g Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín celý
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.18 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 37 g
- Sodík 707 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 278.7 mg
- Draslík 325.7 mg
- Vláknina 3765.3 mg
- Vitamín A 3765.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné zelí na jemno nakrouháme. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky, necháme zesklovatět na oleji. Po částech přidáme zelí a osmahneme, vmícháme nasekanou petrželku.
-
2
Oloupané jablko krájíme na kostičky. Rozšleháme vejce, smetanu a vmícháme nastrouhanou goudu a připravené jablko. Směs osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a tymiánem.
-
3
Zelí a omáčku střídavě klademe do vymaštěné zapékací mísy. Povrch posypeme zbylým sýrem a poklademe vločkami másla.
-
4
Pokrm pečeme pod pokličkou asi 20 minut, potom bez pokličky zapékáme dalších 30 minut ve středně vyhřáté troubě.