Šafránové rizoto s hráškem
Suroviny
- 160 g Rýže loupaná
- 300 g Hrášek mražený
- 125 ml Víno bílé
- 600 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 21 g
- Sodík 993 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 26.7 mg
- Draslík 892 mg
- Vláknina 18309.2 mg
- Vitamín A 18309.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nasekáme a spolu s rýží osmahneme v kastrolu na 2 lžících másla. Zalijeme vínem a chvíli povaříme. Postupně přiléváme polovinu vývaru a bez pokličky za občasného míchání znovu povaříme. Vmícháme špetku šafránu, přilijeme zbylý vývar a vaříme těsně pod bodem varu asi 30 minut. Po 25 minutách přidáme mražený hrášek.
-
2
Očištěný fenykl (lístky necháme stranou) nakrájíme na plátky a vaříme v osolené vodě s citronovou šťávou. Měkký fenykl scedíme a necháme okapat.
-
3
Do rýže vmícháme máslo, osolíme, opepříme a rizoto spolu s fenyklem upravíme na mísu. Posypeme lístky fenyklu a podáváme.