Bramborový koláč s pórkem a slaninou
Suroviny
- 600 g Brambory
- 100 g Cibule
- 350 g Listové těsto
- 300 g Pórek
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 g Sýr Ricotta
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 741 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 50 g
- Sodík 396 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 180.5 mg
- Draslík 732.2 mg
- Vláknina 11118.4 mg
- Vitamín A 11118.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory a očištěný pórek nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky.
-
2
Rozválíme listové těsto, vložíme do rozevírací formy a okraje zdvihneme. Na dně těsto propícháme vidličkou, předpečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.
-
3
Cibuli necháme zesklovatět na másle, přidáme brambory a opékáme 10 minut. Vmícháme pórek, pečeme ještě 5 minut. Osolíme, opepříme a okořeníme špetkou muškátu, do brambor vmícháme nastrouhaný sýr, Ricottu a na kostičky nakrájenou slaninu. Vše rozložíme na předpečený korpus. Koláč polijeme vejci rozšlehanými se smetanou, solí, pepřem a paprikou.
-
4
Pečeme při 200 stupních Celsia asi 30 minut.