Churros a horká čokoláda
Suroviny
- 200 g Čokoláda hořká
- 30 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 110 g Cukr skořicový
- 1000 ml Mléko plnotučné
- 2 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Pomerančová kůra
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 772 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 34 g
- Sodík 111 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 160.7 mg
- Draslík 329.7 mg
- Vláknina 11431.5 mg
- Vitamín A 11431.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1563.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce se zesíleným dnem dáme máslo, mouku, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru, moučkový cukr, sůl a 170 ml vody. Postavíme na mírný oheň a mícháme, dokud se nevytvoří těsto. Mícháme ještě 2 - 3 minuty, až se těsto nabalí na vařečku jako koule a nebude zanechávat na dně hrnce tenkou vrstvu.
-
2
Těsto přendáme do kuchyňského robotu, za chodu přidáme vejce. Nemixujeme moc dlouho, aby těsto nebylo příliš měkké. Hotové těsto přendáme do plnícího kornoutu s hubičkou ve tvaru hvězdičky o průměru 5 mm.
-
3
Ve větší pánvi rozpálíme olej na 180°C, do oleje vytlačujeme proužky těsta dlouhé 6 - 8 cm, vždy několik najednou. Jednou rukou můžeme těsto vytlačovat a druhou stříhat nůžkami. Churros smažíme asi 3 minuty, dokud nenaběhnou a nezískají zlatavou barvu. Jednou nebo dvakrát je obrátíme. Odkládáme na papírový ubrousek a ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.
-
4
Na čokoládu rozmícháme nejprve kukuřičný škrob se 2 lžícemi mléka na kašičku. Čokoládu a zbylé mléko dáme do rendlíku, na mírném ohni za stálého míchání zahříváme. Přimícháme kašičku ze škrobu, šleháme dokud směs nezačne vřít. Odstavíme z ohně, dle chuti můžeme přisladit a ještě 1 minutu šleháme. Podáváme horké s churros.